Leuk is het niet maar af en toe eens ziek zijn, is volkomen normaal bij kinderen. Omdat hun weerstand nog volop in ontwikkeling is, zijn kinderen vatbaarder voor infecties. En kinderen komen in de opvang meer met ziektekiemen in aanraking dan thuis. Ze hebben er vele en intense contacten met andere kinderen en begeleiders, en er is o.a. het gezamenlijk gebruik van speelgoed en materiaal…

 

Een goede aanpak kan de verspreiding van infecties voor een groot stuk tegengaan. 
Dit begint ook bij jezelf: elke betrokken partij draagt zijn stukje verantwoordelijkheid om de risico's in de opvang zo beperkt mogelijk te houden...

 

Onderstaand een aantal belangrijke aandachtspunten en links naar nuttige info hierrond:

 

  • Communiceer duidelijk aan kindbegeleiders of onthaalouders als je kindje ziek is/ziek begint te worden. Dit is in het belang van de andere kinderen, begeleiders en zwangere vrouwen die ook in de opvang komen.
    Vertel duidelijk of er koorts is, of het kindje slecht geslapen heeft, overgeeft of last heeft van diarree en vertel welke stappen je ev. al zelf gezet hebt rond de ziekte (vb. doktersbezoek). Vermeld ook steeds of je kindje al enige medicatie kreeg.
    Interessante info rond koorts vind je hier
  • Is een kindje té ellendig om normaal mee te kunnen draaien in de opvang, of vraagt het teveel aandacht en zorg door zijn ziekte, is het niet verstandig het kindje toch naar de opvang te willen brengen.
    Het welbevinden van alle kinderen dient voorop te staan!
    Ben je niet in de mogelijkheid om thuis te blijven bij je zieke kinderen, doe dan een beroep op onze dienst voor thuisopvang voor zieke kinderen
  • Pas steeds een correcte handhygiëne toe. Veel ziekten worden immers overgedragen door de handen. Let er daarom op om na het verluieren, toiletbezoek, snuiten, enz. je handen zorgvuldig te wassen. Anders kan je alles wat je aanraakt verder besmetten, zoals voedsel, deurklinken, telefoons, speelgoed,… Iemand anders kan daardoor op een onrechtstreekse manier met de ziektekiemen in contact komen.
    Heel vaak wordt besmetting via de handen ook naar de mond overgebracht.
    Interessante info rond een correcte handhygiëne en een duidelijke affiche vind je hier

 

Tot slot vind je hier ook een link naar de frequentst voorkomende ziektes met meer uitleg over de oorzaken, symptomen en aanpak van elk van deze ziektes.

 

 

 

 

Contacteer ons, we helpen je graag verder!

 

 

Go to top